Mit: Daca atingi o boasca raioasa, vei avea negi.
Un mit scornit, probabil, de parintii care doreau sa isi tina odraslele departe de aceste animale cu o infatisare considerata de multi respingatoare. Adevararul este ca negii pot fi luati in mai multe moduri, iar cauza aparitiei lor ar fi virusul HPV, un virus care nu are nicio legatura cu broastele raioase.
Oricum, daca esti parinte, poti explica micutilor ca pielea broastelor contine bufotoxina, o substanta care provoaca iritatie. Poate nu cu aceste cuvinte, totusi.
Pestisorii aurii
Mit: Pestisorii aurii nu stau prea bine la capitolul inteligenta.
Contrar parerii generale, pestisorii sunt niste creaturi foarte inteligente. Ei sunt capabili de a-si aminti diverse lucruri dupa saptamani intregi si pot fi instruiti pentru a efectua sarcini complexe, cum ar fi, de exemplu, sa sune din clopotei sau sa sara printre cercuri, dupa cum au aratat mai multe experimente.
Gheparzii
Mit: Ghepardul este cel mai rapid animal din lume.
Am putea spune ca este aproape corect, avand in vedere ca ghepardul este cel mai rapid animal terestru din lume, atingand viteze de 109 km/h. In realitate, insa, cel mai rapid animal de pe planeta este o pasare. Drepneaua mica ajunge la 111 km/h, iar pestele evantai este cel mai rapid peste.
Pholcus phalangioides - Paianjenul "cu picioare lungi"
Mit: Paianjenul cu picioare lungi este extrem de otravitor.
Cei mai multi cred ca acesti paianjeni sunt foarte veninosi si ca am fi in siguranta in prezenta lor doar pentru ca sunt prea mici pentru a ne putea provoca vreun rau. In realitate, insa, paianjenii "cu picioare lungi" nu sunt deloc periculosi, ba mai mult, unii oameni ii si mananca, dupa ce ii prepara si le scot veninul.
Strutul
Mit: Strutul isi ingroapa capul in nisip ori de cate ori simte pericolul.
Un mit atat de inradacinat, incat este astazi folosit ca proverb pentru a descrie situatii de viata in care o persoana refuza sa se confrunte cu o anumita problema. In realitate, strutul tinde intr-adevar sa fuga de pericol, insa nu pentru ca nu ar putea sa se apere. Isi coboara capul pentru a fi mai greu de vazut, dar in niciun caz nu si-l ingroapa in nisip.
Taurii
Mit: Taurii devin furiosi cand vad rosu.
In timp ce oamenii pot vedea o multime de culori, numeroase animale, printre care si taurii, nu le pot distinge. Mai multe cercetari au aratat ca taurii nu raspund la culori, ci la miscari. Asadar, taurul nu devine agitat din cauza culorii rosie, ci mai degraba a forfotei dimprejur.
Serpii
Mit: Serpii aud muzica si reactioneaza pe ritmurile ei.
Sunt binecunoscute reprezentatiile de strada in care imblanzitorii de serpi canta din flaut, iar serpii, in special cobrele, par a se legana in ritmul muzicii. Se pare, insa, ca serpii nu aud cantecele, ci simt vibratiile si reactioneaza la acestea.
Koala
Mit: Koala sunt ursi.
Pentru faptul ca par a fi ursuleti in miniatura, Koala sunt considerati ursi. De fapt, ei nu au nimic in comun cu aceste animale, inrudindu-se mai degraba cu Wombat, o specie de marsupiale.
Cainii
Mit: Nu poti invata un caine batran un truc nou.
Iata un mit pe care multi detinatori de caini il stiu. Desi pana recent se credea ca nu ii poti invata lucruri noi pe cainii batrani, iata ca studiile efectuate arata exact contrariul. Cu ajutorul unui dresaj corespunzator, cainii batrani au putut invata trucruri noi si complexe. De altfel, mai multe studii au aratat ca informatiile pot fi inmagazinate la orice varsta.
Delfinii
Mit: Delfinii sunt prietenii nostri din mediul subacvatic.
Dupa ce, mult timp, s-a crezut ca delfinii sunt mamifere jucause si prietenoase, oamenii de stiinta au descoperit lucruri uimitoare despre comportamentul acestora. Astfel, se pare ca delfinii obisnuiesc sa tortureze pana la moarte puii marsuinilor, iar uneori le fac rau propriilor pui.
Mai mult, unele dintre atacurile initiate sunt de natura sexuala. Oamenii de stiinta nu stiu inca sa explice acest tipar de comportament al delfinilor, dar sustin ca acesta este o dovada a coeficientului inalt de inteligenta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu