miercuri, 22 mai 2013

TOP 5 cele mai eficiente trucuri impotriva durerii


Cracked prezinta 5 dintre cele mai eficiente trucuri prin care creierul nostru poate respinge durerea.


1. Bea cafea sau alta bautura continand cofeina

Chiar daca medicamentele ti se par a fi cea mai buna solutie ori de cate ori te confrunti cu o durere groaznica ce te impiedica sa fii in forma, afla ca ai la indemana o varianta naturala de a remedia situatia.

In cadrul unui studiu, cercetatorii au impartit voluntarii in doua grupuri care au efectuat un antrenament dur, care le-a testat limitele, dupa care le-a fost masurat nivelul de intensitate a durerii.

Unui grup i-au fost date capsule de cofeina, echivalente a 2 cesti si jumatate de cafea, in timp ce membrii celuilalt grup au luat doar capsule placebo. La final, s-a inregistrat o crestere semnificativa a tolerantei la durere a celor din primul grup.

Ba mai mult, acestia au raportat ca a doua zi dupa antrenament au realizat cu succes si fara sa resimta dureri activitati zilnice precum mersul pe jos sau urcatul si coboratul treptelor.

Intr-un alt studiu, voluntarii au facut timp de 90 de minute "munca de birou", sarcini care duc in mod obisnuit la dureri de umeri, de gat sau de incheieturi. Inainte de inceperea experimentului, oamenii de stiinta au permis catorva dintre voluntari sa bea cafea.

La final, cercetatorii au ajuns la concluzia uimitoare ca persoanele care o consumasera raportasera o intensitate mai mica a durerii.

2. Priveste partea corpului care te doare

Cand simti o durere violenta, esti tentat fie sa eviti sa privesti spre locul care te supara, fie sa il inspectezi mai indeaproape, tocmai pentru a gasi o solutie. Se pare ca doar ultima reactie poate intr-adevar sa scada nivelul durerii.

Studiile au aratat ca, intr-adevar, poti reduce durerea privind partea corpului care te doare. Intr-un experiment realizat pe pacienti care acuzau dureri de spate cronice, oamenii de stiinta au folosit niste oglinzi, astfel incat pacientii sa-si vada spatele.

Acest artificiu a redus semnificativ durerea simtita de subiecti.

3. Razi

E drept, o asemenea reactie nu pare una fireasca in contextul durerilor crunte. Cu toate astea, insa, se pare ca, intr-adevar, rasul e cel mai bun medicament din lume.

El creste toleranta la durere nu doar pentru ca iti distrage atentia, ci si pentru ca aceasta reactie duce la eliberarea endorfinelor, "ucigasii naturali" ai durerii. Intr-o serie de experimente, oamenii de stiinta au testat aceasta teorie.

In cadrul mai multor studii, voluntarii s-au uitat la filmulete amuzante, documentare sau la jocuri de golf, observandu-se ca subiectii care s-au uitat la clipuri amuzante aveau un prag al durerii mai mare, 15 minute de ras fiind suficiente pentru a creste toleranta la durere cu 10%.

Tine minte, insa, ca rasul trebuie sa fie autentic!

4. Convinge-te ca durerea este utila

Ei bine, se pare ca pana si durerea este folositoare, spun oamenii de stiinta. E drept ca doar anumite tipuri de durere se incadreaza aici, insa e important sa fii constient de asta.

De exemplu, durerile de dupa un antrenament sunt benefice corpului si ar trebui sa le suporti cu stoicism.

Pentru a dovedi acest lucru, cercetatorii au demarat o serie de teste in care au indus durerea, limitand alimentarea cu sange la brate, in randul membrilor a doua grupuri de voluntari. Fiecare voluntar a fost nevoit sa-si tolereze durerea cat de mult posibil.

Primul grup credea in mod eronat ca experimentul va avea un efect negativ asupra bratului, in timp ce membrilor din cel de-al doilea grup li s-a spus ca procedura avea sa fie benefica intregului sistem muscular si ca durerea, cu cat mai mare, cu atat va fi mai utila in acel context.

La final, s-a demonstrat ca toleranta la durere in cadrul grupului secund era mult mai mare. Chiar si la repetarea testelor, pragul de durere al celor care credeau ca aceasta e benefica a crescut din ce in ce mai mult.

5. Priveste o fotografie cu ceva intr-adevar ingrozitor

Ori de cate ori ne confruntam cu situatii tensionate, ni se spune sa ne imaginam "ceva frumos". Chiar daca si aceasta optiune poate da roade, mult mai eficienta ar fi solutia inversa.

Cercetatorii au condus un experiment in care voluntarii priveau la o colectie de fotografii cu adevarat ingrozitoare, la instantanee placute sau la imagini neutre, asta in timp ce li se inducea durerea.

Voluntarii care au privit imaginile neplacute au fost capabili sa tolereze durerea mai bine decat cei care au privit fotografii neutre sau chiar placute. Se pare ca socul vizual a redus perceptia asupra durerii. Atunci cand privesti o fotografie ceva mai neobisnuita, cu o imagine socanta, atentia iti este mai mult solicitata, asa ca uiti de durerea fizica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu