sâmbătă, 1 iunie 2013

Top 5 femei inventatoare


1. Josephine Cochran – inventatoarea masinii de spalat vase
In anul 1886, Josephine Cochran spunea: “daca nimeni nu are de gand sa inventeze o masina de spalat vase, o voi face eu!”. Si asa a facut, iar sapte ani mai tarziu, la Expozitia Mondiala a si prezentat-o.

Desi era un dispozitiv revolutionar, pana in 1950, doar hotelurile si restaurantele au folosit masiv inventia ei, consumatorii casnici asteptand mai bine de jumatate de secol pana sa consimta utilitatea aparatului.

2. Marion Donovan – inventatoarea scutecelor de unica folosinta

Mama in perioada baby-boom-ului ce a urmat razboiului, Marion Donovan (1917 – 1998) provine dintr-o familie care avea cateva inventii la activ.

Nemultumita de scutecele din material textil, pe care trebuia sa le spele dupa fiecare utilizare, Marion realizeaza primul ei scutec aparte folosind o perdea de dus.

Mai departe, folosind material absorbant de unica folosinta, ea a creat primul scutec “modern”, in 1949.

3. Ruth Handler – inventatoarea papusii Barbie

Ruth Handler, co-fondatoare a Mattel, a fost cea care a inventat papusa Barbie. Numele papusii vine de la fetita sa, pe care o chema Barbara.

Interesant este ca, daca ar fi o persoana reala, proportiile lui Barbie ar fi 91-46-96!

4. Mary Phelps Jacob – inventatoarea sutienului

Primul sutien modern care a fost recunoscut printr-un patent a fost cel realizat, in 1913, de Mary Phelps Jacob. Ea tocmai isi cumparase o rochie de seara pentru un eveniment monden, iar la acea vreme singurul mod de a sustine sanii sub rochie era corsetul realizat din oase de balena. Mary a observat ca oasele de balena ieseau vizibil prin materialul rochiei, astfel ca – folosind doua batiste de matase si o funda zor – a realizat o alternativa la acest corset.

5. Mary Anderson – inventatoarea primului stergator de parbriz

In noiembrie 1903, Mary Anderson a primit patentul pentru un dispozitiv care putea curata zapada, apa de ploaie si zloata de pe un parbriz, folosind o maneta aflata in interiorul masinii.

In timpul unei vizite la New York, in SUA, Mary a observat ca soferii acelor timpuri erau nevoiti sa deschida ferestrele masinilor, atunci cand ploua, pentru a reusi sa vada drumul. Astfel, ea a conceput un dispozitiv, ca un brat, care sa poata fi actionat din masina, cu ajutorul unui levier.
cerceteaza.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu