sâmbătă, 8 iunie 2013

Top Mari inventii Facute de Femei (partea I)

Lista lor e mare si nu ne-am propus sa prezentam decat cateva exemple, destule ca sa mai observam inca o data ca inteligenta feminina nu este de neglijat.

Stergatoarele de parbriz

Inventia ii apartine americancei Mary Anderson (1866-1953), din Alabama, arata Big Picture. Ideea i-a venit in iarna 1903, cand calatorind cu tramvaiul, a observat ca vatmanul nu vede drumul, din cauza fulgilor viscoliti. A nascocit dispozitivul actionat manual din interior, a dat schita cuiva s-o execute si treaba era gata.

A obtinut un brevet de inventator valabil 17 ani si a incercat sa-l vanda unei companii canadiene, care a strambat insa din nas: automobilul e lucru serios si l-am compromite echipandu-l cu o jucarie.

Abia in 1920, dupa expirarea brevetului, cresterea exponentiala a productiei de masini a atras brusc atentia fabricantilor. Jucaria incepea sa devina interesanta, chiar daca urma sa mai treaca mult timp, pana sa se inventeze stergatorul cu actionare electromecanica.

Prima firma care si-a dotat automobilele cu stergatoare de parbriz inventate de Mary Anderson si actionate manual din interior a fost Cadillac, in anul 1922.

Freza pentru deszapezit

Strabunica masinilor moderne de deszapezire a fost inventata in 1892 de jurnalista May Westover Alden (1862-1931), o persoana polivalenta, care a activat si ca inspector de vama, profosoara de muzica, soprana in corul bisericii, comisar municipal, muzeograf.

In timpul liber, a inventat si brevetat prima freza de deszapezire. Si aici, municipalitatea a strambat din nas, iar succesul masinii a aparut mult mai tarziu. Noroc ca inventatoarea nu ducea lipsa de bani si si-a consumat timpul in ultimele decenii de viata facand opere de biefacere.

Vesta antiglont

Inventia apartine chimistei Stephanie Kwolek, o americanca de origina poloneza, nascuta in Pennsylvannia, SUA, in 1923. Punctul de plecare al vestei este un material sintetic, inventat tot de ea, kevlar. Acesta este de cinci ori mai rezistent decat otelul la impact si la alte solicitari, fiind totodata insa mult mai usor.

Vesta este pentru ea insa numai o mica inventie, intrucat Stephanie detine 28 brevete de inventator, ocupand pozitia patru in clasamentul inventatorilor americani facut de The National Inventors Hall of Fame (NIHF).

Toba de esapament

Cine si-ar fi putut inchipui ca amorizorul de zgonot de la esapament a fost inventat de o femeie? Ea se numeste Dolores Jones, iar inventia dateaza din anul 1917. Totusi utilizarea ei pe scara mare a devenit vizibila abia mult dupa Primul Razboi Mondial. Pana atunci, masinile fiind putine, nici zgomotul nu prea deranja.

Siliconul

Nu, doamnelor, nu este vorba de siliconul care se implanteaza in piept. Este acel silicon care se introduce in betoane, pentru a le mari rezistenta. Inventatoare a fost sculptorita Patricia Billings, din Kansas City, Missouri, SUA, nascuta in 1926.

Materialul, inventat in 1970, are proprietati nemaiintalnite la altele similare: este nontoxic, ignifug si indistructibil. In plus, permite injectarea in fisurile elementelor de rezistenta avariate de cutremure.

Hi-Fi

In 1941, actrita americana Hedy Lamarr, o diva a ecranului, de origine austriaca, a patentat impreuna cu George Antheil un mijloc de comunicare, capabil sa modifice dinamic frecventa de lucru, astfel incat sa nu poata fi interceptat de fortele militare inamice in timp de razboi.

Ideea nu a fost insa pusa in aplicare in SUA decat in anul 1962, cu ocazia blocadei din Cuba, iar acum este folosit pe scara larga in sistemele de comunicatii mobile de tip Hi-Fi.

Gloria inventatoarei nu se datoreaza insa inventiei, ci prestigioasei activitati de la Hollywood, unde a jucat in 31 filme de succes, pana in anul 1981, cand s-a retras la Miami Bitch, Florida, unde s-a stins din viata in anul 2000, la varsta de 86 de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu