Ceea ce trebuie sa urmaresti este sa asiguri aportul maxim de vitamina C, vitamina E, beta caroten si luteina, principalele vitamine si minerale de care ochii au nevoie ca sa lupte impotriva aparitiei cataractei si degenerarii maculare.
1. Spanac – este bogat in luteina, un antioxidant ce
lupta impotriva miopiei pentru ca ajuta circulatia sangelui la nivelul
globului ocular. Poti sa il folosesti in salate, sandvisuri, piureuri
sau sucuri de legume. Un studiu publicat in Jurnalul American de
Nutritie Clinica a aratat ca o singura lingurita de legume cu frunze
verzi ajuta la cresterea nivelului de luteina cu 90%. E nevoie insa de
multa rabdare pana sa vezi unele efecte bune. Meniul cu spanac trebuie
tinut timp de cateva luni.
2. Broccoli – pe langa luteina, aceasta leguma este
bogata si in Vitamina C, care lupta impotriva imbatranirii. Il poti
folosi in supe, piureuri, salate sau feluri cu legume la cuptor.
3.Morcovii – mama ta avea dreptate cand te obliga sa
ii mananci pentru ca ajuta vederea. Morcovii sunt cea mai buna sursa de
beta caroten, un antioxidant care este convertit in vitamina A in
organism si mentine sanatatea corneei. Prea putina Vitamina A poate duce
la vedere incetosata si dificultati in vederea nocturna. Revin-o la
obiceiul din copilarie si rontaie un morcov crud in loc de gustarea
dintre mese, fa piureuri sau adauga-l in salate.
4. Cartofii dulci – contin betacaroten, la fel ca si
morcovii. Ii poti folosi in piurerui sau ii poti tranforma intr-o
garnitura gustoasa la cuptor.
5. Somon – stii deja despre el ca este bun pentru
sanatate pentru ca are o cantitate mare de acizi grasi Omega-3. Iti
protejeaza inima si reduc riscul degenerarii maculare care poate duce la
pierderea vederii. Studiile au aratat ca o dieta bogata in acizi
Omega-3 protejeaza si impotriva sindromului ochiului uscat, care apare
din cauza orelor lungi petrecute la computer si la femei dupa menopauza.
In locul somonului poti folosi hering, halibut sau sardine.
6. Nuci si seminte – sunt bogate si ele in acizi grasi
Omega-3, dar si in vitamina E care poate preveni sau incetini
dezvoltarea cataractei. Nu trebuie sa te rezumi doar sa le rontai in
pauze, la film sau la meci. Le poti adauga in salate, peste somon sau in
cerealele de la micul dejun.
7. Avocado – e bogat in vitamina E, esentiala pentru ochii tai. Poate fi adaugat in piureuri, il poti transforma intr-un delicios sos guacamole si il poti adauga in salate.
8. Oul – indiferent in ce forma le preferi (fierte sau
prajite) e bine sa le mentii in meniul zilnic. Asta pentru ca
galbenusul de ou, desi este hulit pentru colesterol, este la fel de
important si pentru continutul de luteina, usor de absorbit de catre
organism. Daca esti preocupat si de dieta, atunci poti sa inveti sa faci
ochiuri in apa sau sa te rezumi la oua fierte, ca sa eviti felurile
prajite in ulei.
9. Usturoiul – este bogat in sulf, la fel ca si prazul
sau ceapa. Desi il stii ca fiind un aliment potrivit pentru stimularea
imunitatii organismului, usturoiul are si alte calitati. Datorita
sulfului are puterea de a mentine sanatatea cristalinului. Este indicat
sa il mananci crud si nu gatit pentru a-I pastra proprietatile intacte.
10. Ciocolata neagra – e laudata pentru antioxidantii
pe care ii contine, dar si pentru flavonoide care sunt esentiale pentru
protejarea vaselor de sange care iriga ochiul. Astfel corneea si
cristalinul raman puternice cu trecerea anilor. Cele mai bune sortimente
sunt cele care conti peste 60% cacao.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu