sâmbătă, 13 aprilie 2013

Top 6 culte care AU SCANDALIZAT lumea

How Stuff Works prezinta povestea unor culte care au aparut timid, dar si-au castigat rapid adepti numerosi, sfarsind, uneori, prin a scandaliza opinia publica.

Copiii Domnului

In anii '60, atunci cand in Huntington Beach, California, populatia hippie prospera, preotul crestin David Berg s-a gandit ca nu ar strica sa calatoreasca intr-acolo pentru a mai recruta cativa adepti dintre tinerii euforici. Dupa cum se asteptase, nu i-a fost prea greu sa faca asta, mai ales ca tinerii au imbratisat pe loc atitudinea libertina promovata de Berg.

Cei mai multi au renuntat la joburi si si-au donat economiile unei comunitati din parohia preotului. Dupa ce acesta a previzionat un cutremur devastator in California, gruparea s-a mutat in Arizona. Berg era considerat Moise, iar miscarea religioasa s-a autointitulat "Copiii Domnului". In anii '70, gruparea avea adepti in toata tara plus sedii internationale. Cum in acea perioada, in America, se desfasura o miscare anti culte, si gruparea a fost luata in vizor de autoritati.

Mai multi parinti si-au rapit copiii din sanul comunitatii, incercand sa ii scape de influenta nefasta. Controversata era atitudinea lui Berg mai ales fata de sex, fiind binecunoscut faptul ca acesta incuraja relatiile sexuale si experimentarea in acest domeniu.

Dupa mai multe scandaluri pe aceasta tema, inclusiv acuzatii privind molestarea minorilor, grupul, in forma aceea, si-a incheiat in mod oficial actiunile. De la moartea lui Berg, in 1994, se pare ca putinii adepti ramasi s-au redenumit "The Family International", fiind un grup destul de activ si in prezent.

Miscarea pentru restabilirea celor 10 porunci

Miscarea din Uganda a fost fondata de mai multi fosti preoti romano-catolici, doua foste calugarite si o fosta prostituata. Gruparea accentua importanta celor 10 porunci care, in opinia fondatorilor, fusesera abandonate. Liderii mizau deseori pe asa zise profetii ale Fecioarei Maria, sustinand ca pot comunica cu divinitatea. Dupa ce Apocalipsa prezisa de ei pentru 31 decembrie 1999 nu s-a adeverit, liderii miscarii au venit cu o alta gaselnita.

Potrivit spuselor lor, Fecioara Maria avea sa vina pe Pamant in data de 17 martie 2000 pentru a-i salva pe cei buni si credinciosi. In asteptarea marelui eveniment, adeptii au organizat o petrecere in seara zilei de 16 martie, care s-a soldat, insa, cu o explozie si un incendiu. Sute de membri si-au pierdut viata in acel incident.

Desi un timp s-a crezut ca evenimentul fusese o sinucidere in masa, expertii au concluzionat ca, de fapt, liderii planuisera o crima. Nu s-a stabilit niciodata daca vinovatii masacrului au murit ei insisi in incediu sau au reusit sa fuga.

Aum Shrinkyo
Creat de Asahara Shoko, cultul japonez a inceput sa functioneze prima data ca scoala de yoga. Dupa o calatorie in India, intalnirea cu Dalai Lama si "iluminarea" survenita in Muntii Himalaya, Asahara a decis sa schimbe numele cultului in Aumn Shrinkyo si sa treaca la un alt nivel.

A inceput sa predea o combinatie de budism, hinduism si crestinism, atragand adeptii spunandu-le ca este intruchiparea unei zeitati importante. In timp ce membrii au asigurat bunastarea financiara prin numeroase donatii, dezertorii aveau parte de un final violent.

Pana in 1995, grupul avea 50.000 de membri, majoritatea in Rusia. Asahara se pregatea sa preia controlul Guvernului, asa ca a distras atentia politiei de la activitatile gruparii, pregatind un atac la metroul din Tokio, soldat cu uciderea a 12 oameni si imbolnavirea altor 550. Arestarea liderilor a dus la dezmembrarea gruparii religioase.

Ordinul Templului Solar

Joseph Di Mambro si Luc Jouret au fondat acest ordin la Geneva, in 1984. Jouret a pretins ca era atat reincarnarea lui Hristos, cat si a unuia dintre cavalerii templieri. Liderii gruparii ademeneau naivii, spunandu-le ca fiica lui Di Mambro, Emannuele, avea sa ii duca pe o planeta din vecinatatea stelei Sirius dupa moartea lor pamanteasca.

Ordinul era un cult apocaliptic, ceea ce insemna ca previzionau deseori sfarsitul lumii. Dupa ce o asa zisa viziune a fost demascata, gruparea a pierdut numerosi adepti, printre care si fiica lui Di Mambro.

In 1994, 53 de membri s-au sinucis, in vreme ce multi altii au fost omorati in Canada si Elvetia. In plus, mai multe cladiri au fost incendiate, corpurile celor doi lideri fiind gasite printre cele ale victimelor.

Filiala Davidienilor

David Koresh a fost liderul unei secte care a avut un sfarsit violent si destul de controversat. Dupa ce a fost dat afara din biserica adventista, Koresh a aderat la o grupare numita Filiala Davidienilor. In urma unei relatii destul de ciudate cu liderul Louis Roden, acesta il numeste pe Koresh succesorul sau, moment in care cel din urma preia initiativa si propune o doctrina foarte controversata.

Astfel, potrivit cerintelor lui Koresh, toate femeile din grupare erau sotiile lui spirituale, chiar si fetele minore si femeile casatorite deja. In plus, barbatul s-a autodeclarat Mesia, previzionand o apocalipsa iminenta. Ba mai mult, Koresh si-a facut un intreg arsenal de arme de foc.

In urma acuzatiilor privind detinerea ilegala de arme, dar si a abuzurilor asupra copiilor, Biroul Federal reuseste dupa 51 de zile sa intre in resedinta gruparii, insa un incediu violent izbucneste. In incident isi pierd viata mai mult de 80 de membri, inclusiv Koresh si 20 de copii.

Familia Manson

Charles Manson s-a nascut in 1934, iar dupa ce mama sa a fost inchisa pentru jaf armat, baiatul a ajuns in grija matusii si a unchiului sau din Virginia de Vest. In scurt timp, Manson s-a transformat intr-un infractor periculos, petrecandu-si mult timp in scoli de corectie si inchisori. Dupa ce a fost eliberat, in 1967, Manson s-a mutat in San Francisco si a atras un grup de tineri intr-o miscare ciudata numita Familia.

Comunitatea nu avea la baza niciun principiu religios, desi Manson se ocupa cu practici sataniste si avea uneori idei cvasi-religioase. Barbatul prezicea un razboi violent intre afro-americanii si albii din zona, in urma caruia gruparea sa ar putea prelua controlul. Pentru a forta izbucnirea unui asemenea razboi, membrii comunitati comiteau deseori crime de care mai apoi erau acuzati oameni de culoare.

In august 1968, Manson, alaturi de alti adepti au intrat intr-o casa din Los Angeles si i-au ucis pe toti cei prezenti, inclus pe actrita Sharon Tate, sotia insarcinata a regizorului Roman Polanski. Vinovatii au fost acuzati, iar prima propunere a fost condamnarea la moarte. Cum pedepasa cu moartea fusese interzisa in California, acestia au fost condamnati in cele din urma la inchisoare pe viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu